FacebookPinterestInstagramYoutube

Zagrożenia zdrowotne witamin syntetycznych

Witaminy są niezbędne dla naszego organizmu. To substancje kluczowe dla wszystkich  ważnych procesów przemiany materii. Ludzki organizm z reguły nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć w  wystarczającej ilości. Nic więc dziwnego, że brak witamin wywołany niezdrowym odżywianiem, zaawansowanym wiekiem lub chorobami ma konkretne konsekwencje dla  naszego zdrowia.

Poznanie szczególnego znaczenia witamin dla zdrowia już na początku ubiegłego wieku obudziło zapotrzebowanie na uzupełnienie luk w dostawie witamin do organizmu. Przemysł,  napędzany brakami żywnościowymi spowodowanymi obiema wojnami światowymi,  wyprodukował sztuczne kopie, przypominające witaminy naturalne, ale wytworzone w  laboratoriach chemicznych. Można je było produkować masowo i niedrogo co w tamtych  czasach umożliwiło szerokie zaopatrzenie na witaminy.

Nawet dziś, w XXI wieku, preparaty witaminowe są zwykle produkowane syntetycznie, w ten  sam sposób. Przez wiele dekad nikt nie zażądał dowodów na to, że takie sztuczne witaminy  mają te same zalety zdrowotne jak witaminy pochodzące ze źródeł naturalnych. Również przez  wiele dekad zaniedbano badań nad tym czy przyjmowanie witamin syntetycznych jest  niegroźne dla zdrowia, to znaczy, czy nie ma żadnych skutków ubocznych.

Dopiero w latach 90 zaczęto intensywnie prowadzić badania na temat wpływu witamin syntetycznych na organizm ludzki.

 

Liczne opracowania naukowe wskazują jasno, że spożycie syntetycznych witamin powoduje poważne zagrożenia dla zdrowia.

Pierwsze duże badanie w celu zidentyfikowania potencjalnego ryzyka witamin syntetycznych to badanie z  roku 1994 r. Badanie kontrolowane placebo, obejmujące 30 000 palaczy, wykazało, że suplementacja syntetyczną betakarotyną znacząco zwiększa ryzyko raka płuca. Dwa lata później kolejne badania kontrolowane placebo z udziałem 18 000 palących wykazały dalsze negatywne efekty (Omenn i in., 1996). Nie tylko ryzyko raka płuca, ale także ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych wzrosło dzięki podaniu syntetycznej betakarotyny i witaminy A. Törnwall i wsp. (2004) potwierdzili te wyniki w dalszym badaniu kontrolowanym placebo z udziałem prawie 30000 palaczy.

Wpływ syntetycznych witamin na ryzyko raka prostaty wykazał Klien et al. (2011). W badaniach kontrolowanych placebo obejmujących 35 000 zdrowych mężczyzn udowodniono, że syntetyczna witamina E nie zmniejsza ryzyka raka gruczołu krokowego, ale raczej zwiększa ryzyko.

Metaanaliza z 2008 r. (Bjelakovic i in.) Wykazano, że syntetyczna witamina C nie zmniejsza śmiertelności. W tym samym badaniu potwierdzono, że syntetyczne witaminy A, betakarotyna i witamina E powodują poważne zagrożenia dla zdrowia.

 W 2008 r. Gomez-Cabrera i in. w randomizowanym, kontrolowanym badaniu sportowców wykazali, że spożycie syntetycznego kwasu askorbinowego powoduje uszkodzenie mięśni. Ma to wpływ na funkcje mitochondrialne, przez co obniża się wytrzymałość mięśni i enzymy przeciwutleniające dysmutazy ponadtlenkowej ciała (SOD) i nadtlenku glutationu są hamowane. Podczas gdy naturalna witamina C działa jako przeciwutleniacz, syntetyczny kwas askorbinowy ma odwrotny efekt - zwiększa stres oksydacyjny.

Park et al. (2010) zbadał potencjalny stan zdrowia osób spożywających witaminy syntetyczne w wieloetnim badaniu kohortowym z udziałem 182 000 uczestników. Uczestnicy badaia byli obserwowani przez 11 lat. Stosowanie syntetycznych witamin nie zmniejszyło całkowitej śmiertelności, ani ryzyka raka czy chorób sercowo-naczyniowych.

Podobne badania (Mursu i wsp. 2011) u 39.000 starszych kobiet wykazały, że ​​wskaźnik śmiertelności wzrósł wśród kobiet stosujących syntetyczne witaminy.

W komentarzu naukowym, który został opublikowany w Journal of the American Medical Association w 2011 roku, Bjelakovic i Gluud interpretują najnowsze odkrycia naukowe potwierdzające, że suplementacja syntetycznymi witaminami nie zastępuje stosowanie witamin organicznych pochodzącyhc ze źródeł naturalnych .

 

Witaminy syntetyczne są nie tylko mniej aktywne i cechują się mniejszą bioaktywnością niż witaminy organiczne pochodzące z pełnowartościowego jedzenia. Kolejny poważny problem pojawia się, gdy witaminy syntetyczne powodują więcej szkody niż pożytku. Często wskazywano na fakt, że witaminy syntetyczne miały działanie toksyczne, gdy były spożywane w nadmiarze.

Spożywanie syntetycznej witaminy A ma związek m.in. z anemią, infekcjami układu oddechowego oraz marskością wątroby (Fallon  i Boyer  1990). Wiadomo, że syntetyczny beta karoten zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc u palaczy oraz ludzi narażonych na działanie substancji rakotwórczych znajdujących się w środowisku (Paolini i in.  2003). Istnieją badania dowodzące, że spożycie syntetycznej witaminy A w ilości większej niż 10  000  j.m.  dziennie  zwiększyło odsetek występowania wad wrodzonych, natomiast spożycie naturalnej witaminy A w pokarmach (w tym betakarotenu jako prekursora) nie miało takiego działania (Rothman i in. 1995). W badaniu na zwierzętach ustalono, że syntetyczna witamina A w postaci octanu retinylu w znacznym stopniu zmniejszyła wykorzystanie witaminy E (Schelling i in. 1995); działanie takie nie miało miejsca w przypadku naturalnej witaminy A (Ross 1999). Syntetyczna postać witaminy E ma związek z reakcjami alergicznymi, nadmiernym krwawieniem, zwiększonym stresem oksydacyjnym, nadciśnieniem oraz krótszą długością życia; syntetyczna witamina K ma związek z uszkodzeniami oraz nowotworami wątroby, syntetyczna witamina D z chłoniakami; syntetyczna witamina C niszczy mięśnie (Gomez-Cabrera i in.2008). Nadmiar syntetycznej witaminy B1 może obniżać poziom pozostałych witamin z grupy B; nadmiar syntetycznej witaminy B3 oraz B6 może prowadzić do uszkodzeń wątroby.

Zagrożenia te wynikają z nienaturalnie wysokiego stężenia witamin syntetycznych.  Ludzkie ciało jest zaprogramowane, aby wykorzystywać witaminy nie w maksymalnym, lecz w optymalnym stopniu (czasami poniżej minimalnego ZDS). Z kolei organiczne witaminy z pełnowartościowych pokarmów nigdy nie występują w zbyt wysokim stężeniu, dostarczane są w formie zrównoważonej, kompletnej oraz są biodostępne. Istnieje bardzo niewielkie prawdopodobieństwo, że witaminy organiczne pochodzące z pełnowartościowych pokarmów zostaną wchłonięte w nadmiarze, dlatego też są one w 100% bezpiecznie i nietoksyczne.

 

Podoba ci się produkt? powiadom znajomych

Wsparcie

Partnerzy

© Copyright 2017 Harper
Projekt i wykonanie - Freeline
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij

Trwa wysyłanie zgłoszenia. Proszę czekać...

Wiadomość wysłana pomyślnie.

Sprawdź poprawność formularza.

Rejestracja przebiegła pomyślnie. Na Twój adres e-mail przesłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.