Organiczne witaminy

Kluczowa różnica pomiędzy organicznymi witaminami a syntetycznymi

Na wstępie warto podkreślić, że witamin syntetycznych nie uzyskuje się z naturalnych pokarmów. Są to ekstrakty eteru naftowego, pochodne smoły węglowej oraz cukry chemicznie przetworzone wraz z innymi kwasami oraz substancjami chemicznymi wykorzystywanymi w przemyśle. Powołując się na źródło: (Budvari  i in.  1996;  Przewodnik po produkcji witamin i minerałów 1986; DeCava i in. 1997 ; Hui i in. 1992 ; Gehman  i in.  1948). Witaminy syntetyczne mają strukturę krystaliczną (Ensminger i in. 1993 ; Macrae i in. 1993), natomiast większość witamin zawartych w pożywieniu nie (Thiel   1999). Witaminy syntetyczne różnią się pod względem strukturalnym i chemicznym od witamin naturalnych pochodzących z pełnowartościowych pokarmów. Dlatego też nie powinno się ich nazywać witaminami, lecz raczej analogami (imitacjami) witamin.

Oprócz różnic w budowie chemicznej oraz strukturalnej witaminy syntetyczne nie mają jeszcze jednej ważnej cechy.  Naturalne witaminy w naszym ciele składają się z kilku różnych elementów składowych – enzymów, koenzymów oraz kofaktorów – które muszą współgrać, aby spowodować zamierzone oddziaływanie biologiczne. Organiczne witaminy, które naturalnie znajdują się w pełnowartościowych pokarmach, składają się z tych wszystkich niezbędnych elementów składowych. Z kolei witaminy syntetyczne to wyłącznie wyizolowane cząsteczki witamin, które występują naturalnie w pokarmach.

Naturalna Witamina C

Dobrym przykładem jest witamina C. Produkty z syntetyczną witaminą C zawierają kwas askorbinowy lub związek zwany askorbinianem.  Kwas askorbinowy NIE jest witaminą C. Jest to raczej odpowiednik zewnętrznego pierścienia, który służy jako powłoka ochronna dla całego związku witaminy C, podobnie jak skórka pomarańczowa chroniąca pomarańczę. Prawdziwa witamina C, znajdująca się w pełnowartościowych pokarmach takich jak owoce i warzywa, składa się z następujących elementów:

  • rutyny
  • bioflawonoidów (witamina P)
  • faktora K
  • faktora J
  • faktora P
  • tyrozynazy
  • askorbinogenu oraz kwasu askorbinowego

Kwas L-askorbinowy

Jeśli weźmiemy wyłącznie kwas askorbinowy, tak jak to ma miejsce w przypadku tabletki syntetycznej witaminy C, ciało musi zgromadzić pozostałe elementy składowe pełnego związku witaminy C z tkanek ciała, aby go wykorzystać. W przypadku, gdy nasze ciało nie posiada odpowiednich zasobów innych składników, sam kwas askorbinowy nie ma dobroczynnego wpływu na zdrowie. W odróżnieniu od pełnego związku witaminy C, jak skończy krążyć po naszym organizmie, niewykorzystany kwas askorbinowy jest wydalany z moczem.

Podobnie jak witamina C prawie wszystkie pozostałe znane nam organiczne witaminy mają dobroczynny wpływ na zdrowie w obecności enzymów, koenzymów oraz kofaktorów i minerałów.

Różnica w strukturze oraz składzie chemicznym oraz brak niezbędnych aktywnych składników w witaminach syntetycznych powodują powstawanie poważnych mankamentów związanych z ich spożywaniem. Mankamenty te dotyczą prawie wszystkich aspektów dotyczących wartości suplementów witaminowych mających związek ze zdrowiem: ich skuteczności, biodostępności oraz możliwych toksycznych skutków ubocznych.

organiczne witaminy